Fumatul – efectele si urmarile

Stiati ca Hotararea de Guvern 1270/2002,  Legea 349/ 2002, vorbeste despre regulile de permitere si interzicere a fumatului, comercializarea produselor din tutun dar si celebrarea ,, Zilei antitutun,,.  Celebrarea zilei fara tutun are loc in cea de-a 3-a saptamana in zi de joi din luna noiembrie, atunci se declara razboi fenomenului. Scopul campaniei este de a reduce numarul persoanelor fumatoare, informarea tinerilor despre efectele daunatoare dar si promovarea unui stil de viata cat mai sanatos. Miscarea, sportul, alimentatia sanatoasa si echilibrata sunt principalele activitati in adoptarea ,,stilului sanatos de viata,,.

Cred ca fiecare dintre noi are in familie cate un ,,unchi Vasile,, care fuma in jur de 30 de tigari pe zi, care a trait peste 80 de ani si care a murit de moarte buna. Doar ca nu stim care sunt sansele ca noi sa-i fi mostenit genele sanatoase ale unchiului Vasile. Cu totii trebuie sa murim intr-o zi, dar de ce sa grabim acea zi sa vina prin fumat. Mai ales cand exista atatea campanii de informare cu privire la efectele nocive ale fumatului noi totusi continuam sa o facem! Tusea tabacica, gustul ranced din gura atunci cand ne trezim dimineata, mirosul impregnat pe maini, haine si par sunt dovezile care ne arata ca nu e bine ce facem, nu e bine sa inhalam gudroane si cianuri, asa doar fara nicio satisfactie propriu-zisa.

N-as vrea sa plictisesc pe nimeni cu ideea ca fumatul ne duce la doctor, doctorul ne trimite la spital si spitalul in mormant. Totusi vreau sa mentionez unele dintre cele mai auzite boli provocate de fumat:

  • in sistemul respirator: cancerul pulmonar si cel laringian, bronsita, embolie pulmonara, astmul;
  • in aparutl cardiovascular: tahicardia, hipertensiunea, criza cardiaca, flebita;
  • in sistemul digestiv: cancerul limbii si cel gastric, hiperaciditate gastrica, ulcer duodenal, ulcer gastric.

Metode de renuntare?

Odata ce ai avut si tu simptomele pe care le-am avut eu cu siguranta ai avut si ideea precedata de panica cum ca ra trebui sa te lasi de fumat. Niciun fumator nu e fericit de faptul ca e dependent de nicotina si se gandeste mereu ca ar fi placut sa aiba o viata de nefumator. Renuntarea la fumat nu e ceva usor dar nici imposibil, in fond si la urma urmei e doar eliminarea de adictie la nicotina. Metoda vointei e cea care ti-o mentioneaza orice fumator si nefumator sau fost fumator. Probail… dar pana atunci… pana atunci cand va veni ziua in care vei spune ,,STOP!,, o amani atat cat de mult poti sperand ca totusi va aparea o metoda care sa nu necesite efort si sa nu provoace durere dar care totusi sa aibe efectul dorit, sa devin o persoana nefumatoare.

Intr-una din zilele ploioase de primavara, una din acele zile cand efectiv nu ai cu ce sa iti ocupi timpul, observam cum fumez mai mult ca de obicei, observam cum se goleste pachetul de tigari asa neavand nicio satisfactie de pe urma lor. Ca doar tigarile nu pot influenta trecerea timpului. Oricum nu ma multumea lucrul acesta mai ales cand costurile lunare pentru tigari erau echivalentul chiriei pe o luna de zile.  M-am asezat la calculator si am inceput sa dau un ,,search pe Google,, sa vad ce as putea gasi ca sa reduc sau de ce nu, sa renunt la fumat. Mi-a aparut un site despre tigari electronice, intradevar am tot auzit vorbinduse despre ele, chiar am si trecut pe langa un magazin de specialitate. Dar cine sa se fi gandit la modul serios de a fuma tigari electronice? Reclama continea un mesaj care imi adresa exact ce vroiam eu: ,,Alege alternativa sanatoasa si costuri lunare cu 80% mai mici!,, Ce s-a putut inventa… Totusi intr-o era digitala, in care majoritatea obiectelor si activitatilor sunt functionabile pe baza  de mecanism electric sau digital, se pare ca pana si fumatul a evoluat. Sa fie fumatul de tigara electronica o eventuala evolutie a tigarii traditionale? Oricum aceasta evolutie era prezentata pe site cu o gramada de avantaje: fara gudroane si cianuri, fara monoxid de carbon, fara fum si miros neplacut, se poate folosi oriunde,acestea fiind doar cateva dintre cele mai vizibile scrise la inceput.

,,Initiere in lumea fumatului electronic,,este titlul care aparea la un moment dat pe pagina site-ului .

In principiu este o tigara ce are componente mecanizate si care se umple cu o solutie lichida de origine vegetala, in termeni de specialitate ,,e-lichid,,. E-lichidul ofera libertatea utilizatorului sa isi aleaga nivelul de nicotina folosit la tigara (zero, sla, mediu sau tare) precum si aroma vaporilor (de tutun, fructe sau diverse arome).

Astfel ca o aroma mai usoara se gaseste in solutia cu nivel cel mai scazut de nicotina (4-8 mg) pe cand o aroma fina se gaseste in nicotina cu concentratie medie (12-16 mg). Pentru doritorii de o tigara cu gust puternic se recomanda nicotina cu nivel puternic, adica o concentratie de 12-24 mg. Concentratia de 24 mg nicotina poate parea mare la prima impresie, insa o tigara electrica contine mai multa nicotina decat tigarile traditionale pentru ca si dureaza mai mult. Tigara traditionala e fumata o singura data si apoi restul e aruncata in scrumiera. Tigara electronica dureaza mult mai mult, din ea se poate trage si un singur puf. Producerea vaporilor este favorizata de existenta a doua ingrediente principale: propilen glicol (PG) si glicerina vegetala (VG). Raportul trebuie echilibrat pentru obtinerea aburului dorit. PG este un lichid mai subtire si produce mai multi vapori. Pentru obtinerea de vapori mai densi combinatia este de 80% VG si 20% PG.

Atomizorul este o alta componenta de baza care contribuie la producerea vaporilor doriti. Face parte din categoria de consumabile a tigarii electronice, cedand dupa o perioada de timp. In timpul in care atomizorul incepe sa se incalzeasca este indicat sa se lase putin oprit pana ce isi revine la temperatura normala. Lichidul trebuie sa fie suficient in atomizor pentru a evita uscarea rezistentei , dar nu mai mult decat gradatia maxima prevazuta. Un alt factor este rezistenta atomizorului/ clearomizorului. Aceasta are o unitate de masura ,,Ohm,,. Aici cu cat rezistenta este mai mica cu atat productia vaporilor va fi mai mare. Iata si cateva exemple de rezistente: rezistenta scazuta: 1,5-1,8 Ohm, rezistenta standard: 2,00-2,5 Ohm, rezistenta inalta 3,00-5,00 Ohm.

Pentru o functionare cat mai indelungata a atomizorului/clearomizorului este indicata curatarea frecventa si de evitat acumularea de praf .

Acumulatorul se alimenteaza printr-un incarcator USB la care se poate atasa fie un incarcator universal pentru priza, fie un incarcator de masina. Timpul estimat incarcarii este de 2 ore. Acumulatorul este prevazut cu un buton care permite cuplarea si decuplarea bateriei. Acest sistem previne descarcarea accidentala a acumulatorului cand nu este folosita. Noile modele de acumulatori sunt prevazute cu un microcip pentru a evita suprasolicitarea.

Asamblarea tigarii pentru utilizare: in primul rand ne asiguram ca acumulatorul este complet incarcat. Atomizorul sa clearomizorul este umplut cu solutia care ne place si le ,,infiletam,,. Apasam butonul acumulatorului de 5 ori simultan pentru a-l decupla si ne putem apuca de fumat ca si tigara traditionala.

Modelul de tigara electronica il alegem in functie de preferinte, fie una cu dimensiuni slim fie una normala. Accesoriile fie consumabile sau nu sunt create in mod exclusiv dupa modelul si marca producatoare. Gama variata de huse, tabachere, cartuse, solutii, sigurante, incarcatoare, etc. au fost concepute de asemenea sa contribuie la facilitarea fumatului sanatos. Deoarece si fumatul a evoluat spre modul sanatos!

This entry was posted in blog on by .